Kung-Fu Panda 2008 yılında yayınlanan 3D bir animasyon filmdir. Çok ilgi görünce 2011 de ikincisi yayınlanmıştır. Bu animasyon filmdeki karakterler çok sevilmiş ve bu hayvanlara karşı bir merak uyanmıştır. Aşağıda hangi karakterin hangi hayvan olduğu ve bu hayvanların az bilinenleri hakkında kısaca bilgiler verilmiştir.

Po : Panda

Panda yavruları, yetişkin pandalara göre çok küçüktür. Doğduklarında ortalama 100 gram ağırlığında olurlar. Yeni doğan pandalar her iki saatte bir emzirilme ihtiyacı duyarlar. Beslenme aralarında da anne genelde yavrularını bırakmaz, ön ayaklarının üstünde onları taşımaya devam eder. Hareket halindeyken de yavrularını nazikçe ağzında taşır. Yavrular üç aylık olduğunda yürümeye başlarlar.Panda yavrusu 1.5 yaşına geldiğinde 50 kg ağırlığına ulaşır ve bambu yiyebilecek kadar güçlü ve sert dişlere sahip olur. Artık onun için annesinin yanından ayrılma vakti gelmiştir.Yetişkin pandaların çoğu yalnız yaşamayı tercih eder. Doğrusu pek de bir araya gelecek zaman bulamazlar, çünkü bu yavaş hareket eden hayvanlar günün 14 saatini bambu yiyerek geçirirler. Vahşi hayatta 1000, hayvanat bahçelerinde ise 100 kadar panda kaldığı sanılmaktadır. Artık nesli tükenmekte olan pandaların çoğu bambu ormanlarının yoğun olduğu Çin’in güneybatısındaki sisli, yağmurlu dağ eteklerinde yaşamayı tercih eder.Pandalar bambu filizleri ve yapraklarından başka neredeyse hiçbir şey yemezler. Bazen balık ve diğer küçük hayvanlarla beslenebilirler, ama bambu, pandaların menüsünün %99’unu oluşturur. Pandalar çok yerler, hızlı yerler ve günlerinin 12 saatini yemeğe ayırırlar. Bunun sebebi şudur: yediklerinin yalnızca beşte birini sindirebilirler. Ayrıca bambu da pek besleyici sayılmaz. Bambunun sadece filizleri ve yaprakları değerli kısımlarıdır, bu yüzden yetişkin pandalar da sadece bu bölümlerle ilgilenir. Sağlıklı kalabilmeleri için bu 12 saat içinde kendi ağırlıklarının %15’i kadar yemeleri gerekir, bu yüzden de hızlı yerler. Pandaların azıdişleri çok geniş ve düzdür. Bu dişlerin şekli sayesinde bambu filizlerini, köklerini ve yapraklarını parçalayabilirler. Ön ayak bileklerinin kemikleri çok güçlüdür. Yiyeceklerini düzgün bir şekilde parçalayabilmek için önce bitkiyi ön ayaklarıyla sıkıca tutarlar.

Mantis

Mantis religiosa, Güney Avrupa kökenli olan ve en çok tanınan peygamberdevesi türüdür. 1899 yılında Kuzey Amerika’ya yayılmıştır. Genellikle 5–7.5 cm boyunda olup yeşil ya da açık kahverengidir. Yabancı tür olmasına rağmen Amerika Birleşik Devletleri’nde Connecticut’ın resmi eyalet böceğidir.

Engerek

Maymun

Turna

Leyleği anımsatan, fiziksel olarak ona benzeyen bir kuş türüdür Turna. Oldukça uzun bacakları ve boynu mevcuttur. Göçmen kuşlar arasında yer almaktadır. Leylekle turna kuşunun farkından biri gagalarıdır. Turnaların gagaları küçük iken leyleklerin oldukça büyüktür. 25 ila 30 yıl kadar yaşayabilen turna kuşu, çiftleşme zamanında birbirlerini etkileyebilmek için ilginç hareketlerde bulunur. İki adet yumurta çıkaran turnalar, kuluçkaya sırasıyla yatarlar. Erkek ve diş turna böylelikle birbirlerine yardımcı ve destek olurlar. Sürü halinde uçan turna kuşları, göç ederken de V şeklinde uçarlar. Estetik olarak güzel olan turna kuşları, kuş türleri arasında oldukça beğenilen bir kuş türü olma özelliği taşımaktadır. Su kenarlarında yaşayan ve leylekten küçük olan turna kuşu, 140 cm kadar bir boya sahiptir. Ayak parmakları perdeli olan turna, yaşadığı bölgeye göre tüylerinin renklerinde farklılık gösterebilmektedir. Ağaçlara yuva yapanı da vardır yapmayanı da ama az bir kısmı ağaçlara yuvasını yapmaktadır, bunu belirtmeliyiz. Beyaz renklisi de vardır koyu kahverengi renklisi de. Türkiye de Karadeniz, Orta ve Doğu Anadolu’da sulak çayır bataklıklarda yaşamaktadır. Buralarda rastlanan turnalar gri renklidirler. Kuyruklarından aşağı doğru sarkan süs tüyleri adı verilen tüyleri mevcuttur. Sonbaharda Kuzey Afrika’ya göç etmektedirler. Ayrıca gösterişli bir uçuş sergilemektedirler.

Kaplan

Tiger = Kaplan anlamına gelir, Tigress = Dişi Kaplan anlamına gelir. Kaplanlar, ortalama 25 yıla kadar yaşabilirler ve ağırlıkalrı 300 Kg. kadar çıkabilirler. Erkek kaplanlar ortalama 2,6 m – 3,3 m arası dişi kaplanalr ise 2,3 – 2,75 m boyundadırlar. Kaplanlar genellikle gece avlanırlar. Gece görüşleri insanınkinden 6 kat daha iyidir. Vahşi doğada kaplanlar 5 m. kadar yükseğe ve 9–10 m. kadar uzağa zıplayabilirler. Bu onları Pumadan sonra en yükseğe zıplayabilen memelilerden biri yapar. 50 kg ağırlığındaki bir çiftlik hayvanıyla 2 m. yüksekliğinde bir çitin üzerinden atladıkları belirtilmiştir. Kaplan Hindistan, Bangladeş, Malezya ve Güney Kore’nin ulusal hayvanıdır.

Usta Oogway = Kaplumbağa

İsmini İspanyolcada Kaplumbağa anlamına Galapago kelimesinden alan Galapagos Adalarına özgü bir canlıdır. Bu kablumbağalar, ağırlıkları 417 kg. kadar çıkabilen canlılardır. En az 1 yıl boyunca yiyecek yemeden hayatta kalabilirler. Kayıtlara geçen bir Galapagos Kaplumbağası 170 yıl yaşamıştır. Bu yüzden 150 – 250 yıl arasında yaşadıkları tahmin edilmektedir. Kaplumbağalar, kaktüs, ot, yaprak, çilek, kavun, portakal ve süt yemi diyetini tüketen otobur canlılardır. Kaplumbağalar, ihtiyaç duydukları nemlerinin çoğunu bitki örtüsündeki çiğ ve özünden (özellikle Opuntia kaktüsü) alırlar; bu nedenle, su olmadan 6 aydan daha uzun süre hayatta kalabilirler. Tüm yiyecek ve sudan mahrum kaldıklarında bir yıla kadar dayanabilirler. Vücut yağlarını parçalayarak, bir yan ürün olarak su üreterek hayatta kalırlar. Kaplumbağaların çok yavaş metabolizmaları vardır. Çok hızlı bir şekilde büyük miktarlarda su içebilirler ve bu suyu mesanelerinde ve “boyun kökü” nde saklarlar. Ayrıca yaşadıkları adaya getirilen farklı türdeki hayvanlar bu kaplumbağaların yumurtalarını ve yavrularını yediklerinden sayılarının azalmalarına neden olmuştur.

Usta Shifu = Kızıl Panda

Kızıl panda yada küçük pandanın uzunluğu 120 cm ve ağırlığı 4,5kg‘a varır. Ömrü doğal ortamında 9-10 yıla, hayvanat bahçesinde ise 14 yıla varabilir.Dış görünüşü ile ilk bakışta bir rakuna benzer ama rakundan daha zariftir. Üstü kızıl kahverengi veya bakırımsı kahverengi, altı ise parlak siyah renktedir. yüzü genelde beyaz renktir ve kızıl kahverengi gözyaşı damlalarını andıran işaretler vardır. Burnu kısa ve siyah renk, kafası yuvarlağımsı ve kulakları orta büyüklükte ve sivri olur. Kuyruğu siyah-beyaz halkalıdır.Küçük panda pek ses çıkarmaz. Kendi aralarında iletişim kurmak için ötermiş ya da gıcırdarmış gibi sesler çıkarırlar.

Tai Lung = Kar Parsı

Kar parsı (Uncia uncia, eskiden Panthera uncia), kar leoparı olarak da bilinir. Ortalama bir kar parsı 27–54 kg. ağırlığında, 1,2-1,5 m. uzunluğunda olur. Kuyruğu ise 91 cm. uzunluğundadır[1]. Postları kalın, açık gri renkte olup daha koyu renkte beneklerle kaplıdır. Bu postu ona kayalık dağlarda iyi bir kamuflaj sağlar. Kar parsının çok geniş olan patileri kara batmasını engeller. Ayrıca patileri tüylü olduğundan kara batmasını engeller. Kar parsları Afganistan, Butan, Çin, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Nepal, Pakistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan boyunca Orta Asya’nın dağlık bölgelerinde yaşar.Kar parsının yayılım alanı 2 milyon kilometre kare(Grönland ya da Meksika’nın yüz ölçümü kadar) alan kaplar. Yayılım alanlarının %60’ı Çin’dedir. Yine de bu hayvanlar eskiden yaşadıkları alanın önemli bir kısmını, örneğin Moğolistan’daki kısımlarını yitirmiştir.

.
.
.


.
.
.
.
.
.